Pidgin: a chat-kliensek legjobbja az Ubuntu Linux rendszeren

Napjainkban világszerte használnak számítógépen valamilyen kommunikációs programot, amellyel családtagokkal, barátokkal és egyéb ismerősökkel tudnak kapcsolatba lépni akár azonnal.

A Pidgin egy nagyszerű eszköz ezek megvalósításához, amely ráadásul az Ubuntu Linux rendszer alapértelmezett részévé vált. Legfrissebb verziója, a 2.6-os teljesen új dimenziót nyitott az azonnali üzenetküldők használói számára: ezúttal a már megszokott írásos kommunikáció továbbfejlesztése mellett hang- és videótámogatással is kiegészítik a programozók. Mivel a legtöbb csevegőprogram - pl.: msn, skype stb. - már régóta támogatja ezeket a funkciókat, ezért már bizonyára sokan vártak erre.

A Pidgin a többi hasonló csevegőprogrammal ellentétben viszont már régóta nem csak 1-maximum 2-3 chat-protokollt támogat, hanem attól jóval többet:

· AIM
· Bonjour
· Gadu-Gadu
· Google Talk
· Groupwise
· ICQ
· IRC
· MSN
· MySpaceIM
· QQ
· SILC
· SIMPLE
· Lotus Sametime
· XMPP
· Yahoo!
· Zephyr

Ráadásul a fenti lista még mindig nem teljes, ugyanis azok csak a hivatalosan támogatott protokollok. Ezeken kívül, ha valaki egy egészen más protokollt szeretne használni, annak is megvan a lehetősége, a Pidgin tudása rengeteg nem hivatalos (házi készítésű) bővítménnyel is továbbfejleszthető. A továbbfejlesztés alatt pedig nem kizárólag a protokoll-támogatást kell érteni, azon kívül még számos hasznos funkciót tartalmazó bővítmény létezik: például a beszélgetést kódolhatjuk, amennyiben félnénk, hogy valaki esetleg lehallgatja.

Érdemes megemlíteni, hogy a Pidgin segítségével egyidejűleg nem csak egyetlen chat-fiókunkkal és egyetlen protokollon tudunk fellépni és csevegni, hanem akár az összessel.

Hogyan telepítsük?

Az új funkciók használatához az Ubuntu 9.04-re vagy attól újabb kiadású rendszerre lesz szükségünk ("Voice and video support is only built on Jaunty (9.04) and up.").

A legújabb Pidgin telepítéséhez Terminálban adjuk ki az alábbi parancsokat:

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com \ 67265eb522bdd6b1c69e66ed7fb8bee0a1f196a8

és

echo deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu \ `lsb_release --short --codename` main | \
sudo tee /etc/apt/sources.list.d/pidgin-ppa.list

Ezt követően pedig hajtsunk végre egy frissítést:

sudo apt-get update

És fogadjuk el a rendszer által felkínált frissítéseket!

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.